La Jornada va analitzar les diferents vies de finançament per a les empreses culturals
Es va remarcar la importància del màrqueting i la comunicació per a les empreses
Barcelona, 26 d’abril de 2017. El Conservatori del Liceu va acollir la tercera edició de la Jornada Més Cultura organitzada per la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona). La temàtica d’aquest any ha estat “Línies de finançament per a projectes culturals”. Especialistes de l’àmbit del sector públic i del sector privat van parlar de les opcions de finançament que ofereixen per a projectes culturals i start-ups. Al final de la jornada es va donar pas a empreses i projectes cultural que són casos d’èxit.
La primera taula rodona va tractar sobre el finançament públic, mentre la segona va ser sobre el privat.
BANC va participar a la segona taula, la corresponent al sector privat. La taula va tenir com a ponents a en David Gómez, responsable de Comunicació de Business Angels Network Catalunya; Gemma Sendra, directora de la Fundació Catalunya; Sònia Mulero, directora de la Fundació Banc de Sabadell; Jonàs Sala, cofundador de Verkami; i Juan Mezo, soci i director de Valors & Màrqueting. La moderació va ser a càrrec de la Marta Crispí, directora del Màster Universitari en Gestió Cultural.
David Gómez va destacar que “en alguns inversors existeix encara la creença que les empreses culturals no són tan rendibles com la resta”. I va apuntar com a criteris que demanen des de Business Angels Network de Catalunya que “el projecte tingui escalabilitat i que la proposta sigui de valor”. “Els business Angels ofereixen capital però també coneixements, ja que són persones amb molta experiència en el món empresarial, i també contactes i confiança”, va explicar en David Gómez. Per Gómez, el més important és que els creadors i gestors aprenguin a comunicar la seva proposta de valor i explicar per què el projecte és rendible.
La taula va respondre varies preguntes. A la primera pregunta “quins criteris teniu a l’hora d’avaluar els projectes?”. Gemma Sendra va explicar el programa Impulsa, en el que després de sis mesos de madurar el projecte, es presenta davant un auditori d’empreses. Per part seva, Sònia Mulero va explicar els criteris a l’hora d’avaluar per part de la Fundació Banc Sabadell. Mulero va destacar que es fixen en que el projecte que es presenti sigui d’interès públic i que tingui sentit dins la proposta de pla d’actuació que la fundació s’ha fet per aquell any. També estudien l’impacte que tindrà per la seva marca. Mulero recomana que un projecte no depengui només d’una fundació, “creiem que els bons projectes han de poder tenir més d’un mecenes”.
Jonàs Sala, cofundador de Verkami va presentar la idea originària de la plataforma i va afirmar que “les campanyes de crowfunding són campanyes de comunicació per al projecte”. Per part seva, Juan Mezo va fer una crida: “la cultura ha estat l’última a sumar-se al finançament privat, ha d’aprendre més de la cooperació que porten més temps buscant finançament en aquest sector”.
La tercera i última taula rodona va donar pas a casos d’èxits d’entitats i projectes culturals, com són In-Edit, Zumzeig Cine Cooperativa, Surtdecasa, Roger Bernat/FFF i “Una más Una”.