La Cecot creu que, tot i que sigui el menor increment d’un mes d’agost des del 2006, no deixa de ser conseqüència de l’època estacional que se’ns presenta als mesos d’estiu degut a la dinàmica del turisme.

 La patronal catalana preveu un important augment de l’atur en els propers mesos fruit, en part, de la manca de mesures de reactivació econòmica per part del Govern.

Les dades dels Serveis Públics d’Ocupació del conjunt de les Comunitats Autònomes corresponents al mes d’agost registren un increment de 38.179 persones (0,83% respecte al mes anterior). L’atur registrat a dia d’avui és de 4.625.634 persones.

 Tot i que l’atur baixa a cinc comunitats autònomes, Catalunya és la segona comunitat on més puja l’atur amb 8.090 persones, precedida d’Andalusia on l’atur puja en 10.365 persones. Per províncies, l’atur puja a 39 encapçalades per Barcelona (6.972) i Madrid (4.840).

 Posicionament

La Cecot considera que l’augment de l’atur del mes d’agost, tot i ser de les més baixes des de l’any 2006 en un mes habitual d’increment per la finalització de la temporada d’estiu, no deixa de ser una notícia negativa. “El pitjor, però, és que des de la Cecot preveiem uns mesos de setembre i octubre amb un increment notable de l’atur”, afirma David Garrofé, secretari general de la patronal i de la xarxa Business Angels Network de Catalunya. “El Govern central no ha impulsat mesures de reactivació econòmica i només s’ha centrat en mesures per reduir dèficit. Per al segon semestre ja s’estan anunciant noves retallades que sumat a la pujada brusca de l’IVA en determinats sectors i a altres mesures com la supressió de la bonificació a la contractació a partir d´aquest mes d’agost, ens fan augurar aquest increment de la taxa d’atur al percentatge històric que ja arrosseguem”.

Per la Cecot és important que el Govern, dins d’aquest pla de reformes que està anunciant cada divendres, posi en marxa mesures de reactivació econòmica i que ajudin, amb efectivitat, el teixit pime a continuar la seva activitat, així com crear-ne de nou.

“Necessitem, com a país, que la massa empresarial creixi per poder reactivar l’economia, generar riquesa i generar ocupació”, diu David Garrofé, “però ens estem trobant força traves administratives, a més de la dificultat d’accedir a finançament, que lluny d’ajudar a reduir càrregues perquè les empreses puguin avançar en aquest context, dificulten la seva viabilitat”.

La Cecot i la xarxa Business Angels Network de Catalunya insisteixen, mes rere mes, en la necessitat d’una estratègia per al desenvolupament de les pimes, per fer néixer noves empreses, per consolidar les ja existents i fer-les créixer, “d’aquí la nostra reivindicació del desenvolupament de la Ley del Emprendedor que està preparant el Govern des del mes de gener i que, per la complexitat d’interrelacions entre administracions i agents, encara no ha vist la llum. La Cecot ha reclamat al Govern que aprovi aquesta llei per la via reglamentaria, de manera que es permeti posar en marxa aquelles propostes amb menys complicacions com ara les condicions fiscals per Business Angels que poden accelerar la generacíó de fons per invertir en nous projectes beneficiant a emprenedors, microempreses i pimes”, conclou Garrofé.

Font: CECOT / Business Angels Network de Catalunya