“Necessitem sobretot injectar confiança a l’economia i compartir per créixer: posem-nos-hi ja”
El business angel Albert Colomer ha explicat que un inversor valora sobretot d’una nova iniciativa empresarial “l’empatia, el compromís, l’equip” i el que ha anomenat “prova de la idea”. Alhora, “un business angel aporta les 4 ces: capital, coneixements, contactes i confiança”. Colomer ha protagonitzat la segona sessió del cicle de seminaris d’emprenedoria de Foment del Treball que sota el títol genèric de Reinventa´t: transforma i crea facilita l’intercanvi de coneixements entre els empresaris amb trajectòria professional consolidada i els nous emprenedors a Catalunya. Colomer és director executiu de CP’AC (Fundació Privada per a la Promoció de l’Autoocupació a Catalunya), fundador i director del Centre de Reempresa de Catalunya i fundador i director de Business Angels Network Catalunya (Business Angels Network de Catalunya).
Colomer, en diàleg amb els assistents i fruit de la seva experiència, ha determinat que “a dia d’avui necessitem sobretot injectar confiança a l’economia, compartir per créixer i just do it, és a dir, realment fer-ho”. En aquest sentit, ha assegurat que la seva experiència li ha fet veure que “el desenvolupament d’una bona estratègia d’acció i la pròpia acció és el que més costa a un emprenedor; respondre a la pregunta següent: ara que tens el capital, què faràs demà?” Colomer ha fet un repàs també al marc actual d’incentius fiscals per a inversors a Catalunya i a la comparativa en ritme d’activitat entre els països europeus i els Estats Units, on es fan ”10 inversions per hora, 50.000 en un any”.
El cicle de seminaris Reinventa’t: transforma i crea és una iniciativa de la Comissió de Noves Empreses de Foment del Treball, que presideix l’empresària Marta Martí, i coordina la directora de l’Oficina de Creació d’Empreses de Foment, Maria Mora. Els objectius de Foment del Treball són fomentar l’esperit emprenedor, vetllar per la percepció social de l’empresa i l’empresari i limitar i no estigmatitzar el fracàs. Amb aquest sentit, es pretén facilitar formació i informació i ajustar situacions de fracàs professional i personal. La Comissió de Noves Empreses de Foment del Treball vol donar suport a l’esperit emprenedor perquè si finalment el projecte tira endavant serà un èxit, i si no tira endavant s’haurà limitat la pèrdua que suposen per a aquest país les situacions de fracàs.
Catalunya té una taxa emprenedora del 6’82%
Segons les últimes dades del Global Entrepreneurship Monitor (GEM), la taxa d’activitat emprenedora a Catalunya se situa en el 6’82%, fet que permet situar el nombre de persones emprenedores a Catalunya durant el 2011 en aproximadament 334.500. Aquesta dada està per sobre la taxa aconseguida a la resta d’Espanya, que és d’un 5’31%. Segons l’informe Doing Business, que elabora cada any el Banc Mundial, Espanya és un dels pitjors entorns del món per obrir un negoci. Aquest any Singapur lidera el rànquing quant a facilitat per fer negocis, seguit per Hong Kong SAR, la Xina, Nova Zelanda, els Estats Units i Dinamarca; Espanya se situa en el lloc 44è. La República de Corea apareix per primera vegada en el top 10 de les economies on és més fàcil fer negocis. En el propi informe s’indica també que les economies de la OCDE, classificades pel Banc Mundial com d’alts ingressos, van centrar la major part de les seves reformes en enfortir els sistemes d’insolvència, simplificar el sistema fiscal aplicable a les empreses locals i facilitar els procediments relacionats amb l’obertura d’empreses. Grècia, Portugal i Espanya van simplificar els procediments de creació d’empreses.
Font: FOMENT del Treball Nacional